Alla inlägg den 3 januari 2008

Av agneta - 3 januari 2008 16:15


Från Vlt   

Salberga-fångar hotade med hungerstrejk
Fångar på fängelset Salberga har anmält sin anstalt till Justitieombudsmannen (JO) över 50 gånger sedan maj 2007. Under onsdagen fick en kriminalvårdsinspektör sitta i ett flera timmar lång krismöte med fångar som hotade med hungerstrejk.

Med 343 platser i sluten anstalt och häkte är Salberga, beläget i Sala, Sveriges största kriminalvårdsanläggning. Det speglas också i den stora mängden anmälningar som interner på Salberga skickat till JO.
Många av anmälningarna handlar om att de upplevt sig kränkta av häktespersonal, eller reagerat över restriktioner vid besök från anhöriga. En intern har anmält fängelsets kioskverksamhet. Han reagerade mot att vissa tidningar, till exempel Aktuell Rapport, inte finns i utbudet.

I slutet av förra året formulerade ett antal interner en klagomålslista, de ville ha en förbättring. Om det inte blev så var 18 av dem redo att dra ut i hungerstrejk. Hungerstrejken var planerad till gårdagen och skulle ägt rum på fängelsets läravdelning, som har plats för 38 stycken intagna som studerar.
Kriminalvårdsinspektör Leif-Åke Edin satt under onsdagseftermiddagen i möte med de inblandade, och enligt kriminalvårdschefen Christer Fränneby ledde mötet till ett samförstånd.
- Leif-Åke Edin sa till mig att det var lugnt, säger Christer Fränneby.
- Det är viktigt att vi sätter oss ner och går till botten med saken när det finns klagomål.

Antalet besök som internerna får ta emot har minskat från fyra i månaden till två i månaden, vilket skapat en upprörd stämning.
- Det var en kvalitetsåtgärd. Det har blivit färre besök, men besökstiden har blivit längre.
Interner har även klagat på tiden som det tar för saker som de fått från besökare godkända och tillhandahållna. Enligt en anhörig till en intern ska det egentligen ta en vecka att få sakerna godkända, men det ska i vissa fall ha dröjt upp till två månader.
- Det har varit problem med det. Men vi har jobbat intensivt för att förbättra situationen.
När det gäller klagomål om lång väntetid för tandläkarvård hänvisar Christer Fränneby till läkaren, som bedömer internernas vårdbehov.

JO, som hittills avskrivit hälften av internernas anmälningar, planerar att besöka Salberga i slutet av månaden.

Johan Ronge

Hahahaa, det är skrattretande att någon överhuvudtaget lyssnar på dessa klagomål. Stackarna som har gjort brott och måste sitta inne. Det är verkligen synd om dem ......

Ovido - Quiz & Flashcards